Benvinguts i benvingudes a la primera edició de La Pera Run d’Albatàrrec.

La fruita dolça i en concret la pera, ha sigut sempre la fruita referent en la nostra localitat. Així doncs, hem volgut fer un homenatge a aquesta varietat de fruita que tant ens ha donat a la nostra vila al llarg de la història, otorgant-li el seu nom a la nostra cursa i caminada popular. Tot seguit, us fem cinc cèntims de la nostra història cultural des dels inicis de llur localitat.

El Terme municipal d’Albatàrrec està format per tres unitats naturals ben diferenciades: la zona al·luvial propera al Segre, amb terrasses quaternàries; un sector a llevant de plana urgellesa; i al Sud-est, una sèrie de plataformes garriguenques, amb el turó de Pedrós de 229 metres d’altitud.

.    

Antigament i al seus inicis, la vila d’Albatàrrec estableix el seu nucli històric i del seu creixement entre l’esglèsia i la plaça, tots dos monuments arquitectònics de nom Sant Salvador, essent aquest el principal patró municipal del poble i forjant-se com a nucli històric del seu desenvolupament. Més tard i ben entrat al segle XX, el poble ha anat creixent en forma d’espiral des de l’edifici conegut com a castell. Aquest és, sens dubte, l’edifici més emblemàtic. Albatàrrec ha estat tradicionalment un poble de caire agrícola i amb poca activitat industrial, però molt ben situat i comunicat, la qual cosa ha afavorit el creixement de la població.

L’agricultura Batarrenca reconeguda arreu del territori ens trasllada al context històric de les nostres arrels i la importància de la Pera com a principal varietat de fruita ens du directament a la pertinença de formar part d’una tradició tant emblemàtica com és la fruita de ponent.

 

L’enllaç entre el nostre territori limitrof amb la capital de les terres ponentines, juntament amb el context històric de la nostra vila i l’agricultura com a motor principal del creixement econòmic i social d’Albatàrrec, en porten a la creació d’una cursa emblemàtica on tots podrem gaudir d’aquests nexes durant el seu transcurs. Us convidem a  viure-ho amb nosaltres.

Sera La Repera!